Bazeni

VRSTE BAZENA

Betonski bazeni su najkvalitetniji i najdugotrajniji. Mogu biti raznih oblika i dubina, tako da je kod betonskih bazena svaku ideju moguće sprovesti u delo.U svaki betonski bazen može se dodati spa kutak ili zasebna jacuzzi zona.Betonski bazeni mogu biti skimerski ili prelivni. Betonski bazeni su najčešće obloženi keramičkim ili staklenim mozaikom. Prednost betonskih bazena jedostupnost materijala, opreme i tehnologije potrebne za izgradnju. Preduslov zadobro izgrađen betonski bazen je kvalitetno odrađen projekat i stručan građevinski inženjer.

Lajnerski bazen karakteriše ekonomična cena, brza ugradnja i dugovečnost uz minimalne troškove prilikom održavanja.Trajnost lajnerskog bazenazavisi od dužine veka trajanja PVC folije koji uz pravilnu upotrebu traje oko 10 godina. Zamena dotrajalog lajnera je jednostavna i brza. Lajner se proizvodi u različitim bojama, dezenima i debljinama folije. Lajnerski bazeni poseduju najvažnije karakteristike koje utiču na trajnost i dizajn Vašeg bazena.Izrada lajnerskog bazena sastoji se iz dve faze. Prva faza su građevinski radovi, a druga motaža bazenske konstrukcije i opreme koja je definisana uputstvom.

Ekspanzijom bazenske industrije materijali koji se koriste u izgradnji bazena uvek napreduju.PVC folija – lajner je fleksibilan, izdržljiv, vodonepropusan sistem bazenskih obloga sa jakim slojem poliesterske mrežaste tkanine, debljine 1,5mm, specijalno dizajnirane za bazene. Lajner se vari i prilagođava obliku bazena na licu mesta tako da je idealan koliko i za nove bazene toliko i za renoviranje postojećih bazena različitih oblika.Glatka nepozorna površina se lako održava, neutralna površina PVC-a ne menja hemijski sastav vode, umanjuje rast algi i bakterija te čini čišćenje bazena jednostavnijim i jeftinijim.

Stiroporni bazeni sa lajnerom su bazeni izrađeni od stiropornih blokova koji se kao moduli ređaju po unapred projektovanom rasporedu I paralelno sa postavljanjem blokova se postavlja armatura (čelične šipke za armiranje betona), postavljaju se bazenski prodori, skimmer-i I slivnik. Kada se svi blokovi slože u njih se uliva beton. U drugoj fazi se postavlja PVC lajner.koii se prodaje u dve varijante. Za tipske dimenzije se isporučuje fabrički pripremljen lajne debljine 0,6-0,8mm u više boja ili dezena. Za varijante gde se bazen zida po nestandardnim dimenzijama, PVC lajner se isporucuje u rolni, debljine 1,5mm, u više boja Ili dezena. Vari se na licu mesta I fiksira na ivicama bazena.Stiroporni blokovi su širine 25cm, a debljina stiropornog zida je 5cm, samim tim je odrađena I termo izolacija. Blokovi se specijalno izrađuju za lucne delove.

Polipropilenski bazen (PP) se izradjuje od polipropilenskih ploca debljine 5 I 6mm. Visoka fleksibolnost dopusta veliki broj oblika. Po svojim performansama polipropilena, bazen ima izuzetno dugacak vek trajanja, otporan je na UV zrake, mraz, I kao takav postojan je u svim vremenskim uslovima. Oderdjene dimenzije se izradjuju u preduzecu I kao gotove kade se ugradjuju I na licu mesta nema nikakvih dodatnoh aktivnosti osim montaze bazenske tehnike. U koliko nije moguce komletnu bazensku konstukciju izraditi u proizvodnim rostorijama, na gradiliste se isporucuju segmenti ili ploce I vari se u gradilisnim uslovima.Gradjevinski radovi se razlikuju u zavisnosti od oblika do oblika zazena bazena.

Fiberglass bazeni su tipski bazeni-gotove kade koje se transportuju i isporučuju pripremljeni za ugradnju. Unutrašnja površina bazena obložena je AquaGuard bojom koja obezbeđuje lep dizajn, zaštitu od UV zračenja i otporan je na bazenske hemikalije. Fiberglass bazeni imaju opciju da se po zahtevu ugradi termo izolacija – kaljanja poliuretanska pena. Izgradnja se sastoji iz tri faze : Prva faza-Iskop, izrada betonske ploče. Druga faza-Postavljanje fiberglass bazena, postavljanje skimera, mlaznica, svetla i ostale bazenske opreme, instalacija opreme u mašinskoj sobi. Treća faza-Zasipanje  bazena adekvatnim materijalom, peskom ili kamenim agregatom 0-4mm ( ni u kom slučaju se ne zasipa betonom). Na kraju se izrađuje završni serklaž na koji se kasnije lepi rubni kamen.

KERAMIČKI FIBERGLASS

KOMPOZITNI